Uyurken Doğal Kokulara Maruz Kalmak Beynimizin Daha İyi Çalıştığını Gösteriyor
California Üniversitesi’nde çalışan bir grup bilim insanı, doğal aromalarla ilgili kokulara maruz kaldı. uyuyan bireyler beyin sağlığının daha uygun bir şekilde korunduğunu bulmuşlardır. Araştırmalar, insanların bunama ve Alzheimer gibi hastalıklardan muzdarip olabileceğini göstermiştir. onların korunmasınayardımcı olabilir.
Frontiers in Neuroscience dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, 60 ila 85 orta arasında değişen 43 kişiye bir dizi test yapıldı. Bu içerikte; 20 deneğin uyuduğu ortama gül, portakal, okaliptüs, limon, nane, biberiye ve lavanta gibi farklı kokular verildi. eğer diğerleri kontrol setiYiyecek muamelesi gördüler ve eser miktarda aroma içeren fabrikasyon kokularla uyutuldular. 6 ay boyuncadevam eden çalışmalar çarpıcı sonuçlar vermiştir.
Sadece 2 saat verilen koku beyin aktivitesini yüzde 226 artırdı!
Denekler, 6 aylık sürenin sonunda bir dizi testi tamamladı. nöropsikolojik test sokuldular. Bu testlerde hafıza, dikkat eksikliği ve sözel zeka gibi kategorilerde ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümler şaşırttı. Doğal kokuların ortasında uyuyan bireylerin sonuçları diğerleriyle karşılaştırılabilir. yüzde 226 daha iyi . Üstelik bu bireylerin beyin bölgeleri hafıza ve düşünme için daha uygundu. Sonuç olarak kokulu ortamlar yaşlıların beyin sağlığı için yeterliydi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim ise Nörobiyolog Michael Yassa oldu. ” Koku alma duyusu beynin hafıza devreleriyle bağlantılıdır. Doğrudan bağlıolmanın özel ayrıcalığına sahiptir.Yassa, “Şimdi araştırmanın ikinci aşamasına geçmek için kolları sıvadı. İlk çalışmada yer alan bireylerin tamamı aklı başındaydı . İkincil bakımda, tıbbi olarak kognitif kayıp teşhisi konulan kişiler incelenecektir. Kokular ayrıca bunama veya Alzheimer gibi hastalıkları olan kişiler için de uygundur. eğer etkiliyse, bu hastalıklar için değerli bir silaha sahip olma fırsatımız olabilir.